290118

29 January 2018

Now that January is almost over, I think it's a good time to think about this year a bit more. I don't have any promises for 2018, because I think New Year's promises are a bit pointless; I don't really get the whole "new year new me" stuff. If you want to change something in your life, do it now. Now is always better than later, but it's never too late to change.
Nyt kun tammikuu on jo melkein ohi, on hyvä aika miettiä tätä vuotta hiukan enemmän. Mulla ei ole mitään lupauksia vuodelle 2018, koska en ole oikein koskaan nähnyt uudenvuodenlupausten pointtia. En oikein tajua koko "uusi vuosi, uusi minä"-hommaa. Jos haluat muuttaa jotain elämässäsi, tee se nyt. Nyt on aina parempi kuin myöhemmin, mutta koskaan ei silti ole liian myöhäistä muuttua.
DSC_4258
The world is drowning in plastic and we are all responsible for that. I already bring my own canvas bags to stores, don't use plastic bags for vegetables and fruits if not needed, and have my own water bottle wherever I go. I already have a few reusable produce bags but I often forget to take them to the store with me, especially if I do my shopping right after school. Besides taking my reusable bags with me, I'm also going to bring my own take away cup to the hospital with me and I'll finally learn how to use my mooncup. I've had it for almost 2 years now but I've never used it outside home. As a medical student and a person who wishes to become a gynecologist, I know that vaginas are not black holes where you can lose things. Yet the idea of the mooncup getting stuck inside me terrifies me, haha.
People often seem to think you need to go hard or go home, wheather it's about having a healthy lifestyle, fighting against climate change or something else. But even small changes already are better than no change at all. You don't have to go full vegan or zero waste to help change the things. We all have the power to act and change the things, and we all have the responsibility to think about our lifestyle and how it affects this planet.
Maailma hukkuu muoviin ja me ollaan kaikki vastuussa siitä. Mä otan aina oman kangaskassin mukaan kauppaan, en käytä pusseja vihanneksille ja hedelmille jos ei tarvi, ja mulla on aina oma vesipullo mukana kaikkialla. Mulla on jo muutama kestovihannespussi, mutta mä unohdan ottaa ne mukaan ihan liian usein, varsinkin jos käyn kaupassa suoraan koulusta. Sen lisäksi että tsemppaan ja raahaan kestopussit mukanani kauppareissuille tulevaisuudessa, aion myös tuoda oman take away kupin sairaalalle ja vihdoin opetella käyttämään mun kuukuppia. Ostin sen jo joku pari vuotta sitten, mutta en ole koskaan käyttänyt sitä kodin ulkopuolella. Lääketieteen opiskelijana ja henkilönä joka haluaisi gynekologiksi, mä tiedän varsin hyvin ettei vaginat ole mitään mustia aukkoja jonne voit hukata tavaroita. Siitä huolimatta ajatus kuukupin jumittumisesta sisään inhottaa mua, haha.
Ihmiset usein tuppaavat ajattelemaan että on pakko tehdä täysillä onnistuakseen, oli kyse sitten terveellisten elämäntapojen omaksumisesta, taistelemisesta ilmastonmuutosta vastaan tai jostain muusta. Mutta jo pienetkin muutokset auttavat ja ovat ehdottomasti parempi kuin jos mikään ei muuttuisi. Sun ei tarvi ryhtyä vegaaniksi tai olla tuottamatta yhtään jätettä muuttaaksesi asioita. Meilla kaikilla on mahdollisuus toimia ja muuttaa asioita, ja meillä kaikilla on vastuu miettiä tekemisiämme ja sitä, miten se vaikuttaa tähän planeettaan.
DSC_4255
I love how many bloggers I follow have talked about the topic a lot lately. I think it's horrible how so many popular bloggers have numerous pairs of jeans, 20 different winter coats and 5 leather jackets, 15 different dresses, and yet they get more stuff all the time. Sure, selling the clothes you don't need is better than throwing them away, but already owning such a huge amount of clothes is ridiculous. It's also a lot more easier for the reader to relate with a blogger who has a realistic wardrobe. Ida and Reetta both have written excellent posts about this and collaborations in general, and I definitely recommend you to read them. Bloggers often call themselves "social media influencers", but most of they just promote the culture of consuming more. And that is not a good way to influence people.
Mun mielestä on ihanaa miten niin monet mun seuraamat bloggaajat ovat puhuneet eettisyydestä viime aikoina. Mun mielestä on hirveää miten niin monella suositulla bloggaajalla on lukuisia farkkupareja, 20 erilaista talvitakkia ja 5 nahkatakkia, 15 erilaista mekkoa ja silti tavaraa tulee koko ajan lisää. Toki käyttämättömien vaatteiden myyminen on parempi vaihtoehto kuin niiden pois heittäminen, mutta jo noin ison vaatemäärän omistaminen on järjetöntä. Myös lukijalle on paljon helpompaa samaistua bloggaajaan, jolla on realistinen vaatekaappi. Ida ja Reetta ovat molemmat kirjoittaneet erinomaisia postauksia aiheesta ja yhteistöistä ylipäätään ja suosittelen ehdottomasti teitäkin lukemaan ne. Bloggaajat usein kutsuvat itseään "vaikuttajiksi", mutta suurimmaksi osaksi he vain saavat vaikutuksellaan ihmiset kuluttamaan enemmän. Ja se ei ole hyvä tapa vaikuttaa ihmisiin.
DSC_4258
Organic cosmetics have always fascinated me and now I'm finally going to take a step towards using organic cosmetics instead of synthetic ones. I already have lots of oils and creams that are organic, but I've never had any organic makeup besides Hurraw! lipbalms (which are totally great btw). I'm also strongly against testing cosmetics on animals. Here you can find the list of companies that still test on animals and here the companies that do not (lol smooth, I forgot the links). I obviously accept animal testing when it comes to medicine and science in general, but testing products on animals just because someone wants to look pretty is ridiculous.
Mä olen jo pitkään ollut kiinnostunut luonnonkosmetiiksta ja aion nyt vihdoin ottaa askeleen niiden suuntaan synteettisten meikkien sijaan. Mulla on jo paljon öljyjä ja voiteita jotka ovat luonnollisia, mutta mulla ei koskaan ollut luonnonkosmetiikkaa meikeissä Hurraw!-huulirasvojen lisäksi (ne on muuten ihan parhaita). Mä olen myös vahvasti eläinkokeita vastaan kun on kyse kosmetiikasta. Täältä voit tarkistaa mitkä yhtiöt edelleen testaa eläimillä ja täältä yhtiöt jotka eivät tee eläinkokeita (lol unohdin lisätä linkit, heh). Mä luonnollisesti hyväksyn eläinkokeet kun puhutaan lääketieteestä ja tieteestä ylipäätään, mutta tuotteiden testaaminen eläimillä, vain koska joku haluaa näyttää nätiltä, on typerää.
DSC_4282
Playing piano is something I've always dreamed of and it's something I will learn some day. I know how to play some Muse song intros, but I can't read notes or really understand anything about pianos. I played kantele as a kid and my parents asked me if I'd like to start playing piano or some other instrument, but of course the 7-year-old me said no. Right now I don't have time or money to start playing, because it would also mean getting a piano at home to be able to practice. But some day I will learn to play piano. That day is just not yet.
Mä olen aina haaveillut pianon soittamista ja mä aion oppia sen jonain päivänä. Osaan soittaa joidenkin Musen biisien introt pianolla, mutta en ymmärrä nuotteja tai oikein mitään muutakaan pianoista. Mä soitin kanteletta pienenä ja mun vanhemmat kovasti yritti rohkaista mut soittamaan pianoa tai jotain muuta instrumenttia sen jälkeen, mutta totta kai 7-vuotias minä sanoi ei. Just nyt mulla ei ole aikaa saati rahaa aloittaa soittamista, koska totta kai pitäisi hommata myös piano kotiin harjoittelua varten. Mutta jonain päivänä mä aion oppia soittamaan pianoa. Se päivä ei vain ole ihan vielä.
DSC_4256
I'd also love to learn to knit. I know how to make a wooden bird house and a box for bread (thanks to wood work in primary school), but I have no idea how to knit. The idea of being able to knit my own sweaters, wool socks and beanies really fascinates me. I actually have the knitting stuff in Tartu already and hopefully I'll finally have time to learn to knit this semester!
Haluaisin myös oppia kutomaan. Mä osaan kyllä tehdä puisen linnunpöntön ja leipälaatikon (kiitos tekniselle peruskoulussa), mutta mulla ei ole hajuakaan miten kutoa. Ajatus siitä että mä voisin kutoa omat villapaidat, villasukat ja pipot todellakin houkuttaa mua. Mulla itseasiassa on jo kutomiskamat Tartossa ja toivon mukaan mulla vihdoin olisi tällä lukukaudella aikaa opetella kutomaan!

Post a Comment

© 2avlt5. Design by FCD